مقالات

اسحاق Isaac

اسحاق نامی است که از اصل عبری “ییصحاق ” گرفته شده و به معنی خندان می‏باشد. اسحاق، نام دومین فرزند حضرت ابراهیم است. وی یکی از سه پاتریارک بزرگ بنی‏اسرائیل و نیای بزرگ آنان به شمار می‏آید. آن حضرت نزد یهودیان، مسیحیان و مسلمانان از جایگاه و اهمیتی خاص، برخوردار است.

تولد اسحاق
خداوند بارها به ابراهیم وعده‏ی تولد فرزند و زیاد شدن نسلش را داده بود اما این امر تا زمان پیری ابراهیم و حتی هشتاد سالگی وی محقق نگردید. در این زمان بود که ساره، همسر حضرت ابراهیم تصمیم گرفت تا کنیز خود، هاجر را به همسری حضرت ابراهیم درآورد تا از این طریق، نسل ابراهیم باقی بماند. پس از چندی، هاجر باردار گردیده و اسماعیل را به دنیا آورد.
پس از گذشت چهارده سال، رحمت الهی دوباره شامل حال ابراهیم گردید و خداوند فرزندی دیگر را به ابراهیم عطا فرمود. این‏بار ساره که تا ۹۰ سالگی باردار نشده بود به خواست الهی حامله گردید و اسحاق را به دنیا آورد. برخی، تاریخ احتمالی تولد اسحاق را بر مبنای شواهد کتاب مقدس، سال ۲۰۶۱ ق.م تخمین زده‏اند.
آنگونه که در برخی متون اگادایی آمده است، تولد وی بسیار با برکت بود و همزمان با تولد وی بسیاری از زنان عقیم، صاحب فرزند گردیدند، خورشید با شکوهی بی نظیر می‏درخشید؛ شکوهی که تنها در عصر مسیحای بنی‏اسرائیل دوباره نمایان خواهد گشت. وی در میان سه پاتریارک بنی‏اسرائیل، تنها کسی بود که نامش تغییر نکرد چرا که نام وی، پیش از تولد از سوی خداوند انتخاب شده بود.

دستور قربانی کردن اسحاق
پس از سالها، خداوند به ابراهیم دستور داد تا اسحاق را قربانی کند. سن اسحاق را در این زمان ۱۶، ۲۵ و یا ۳۷ سال ذکر کرده‏اند.
در این زمان، ابراهیم بی آنکه اسحاق را از امر الهی خبردار کند به کوه موریا برده و دست و پای وی را بست تا او را ذبح کند. پیش از آنکه ابراهیم اقدام به این کار کند، فرشته‏ی الهی ندا داده و به ابراهیم گفت که این دستور، امتحانی الهی بوده است.
با این حال در برخی منابع یهودی، بر این نکته تأکید شده است که اسحاق از داستان قربانی شدن خویش خبردار بوده است. همچنین از تلاش شیطان برای قانع کردن اسحاق به منظور سرپیچی از فرمان الهی و ناکامی وی در این راه، سخن رفته است.
فرشته همچنین ابراهیم را بشارت داد و گفت:
خداوند می‏گوید به ذات خود قسم می‏خورم، چونکه این کار را کردی و پسر یگانه‏ خود را دریغ نداشتی هر آینه تو را برکت دهم و ذریت تو را کثیر سازم، مانند ستارگان دریا و مثل ریگهایی که بر کناره‏ی دریاست و ذریت تو دروازه‏های دشمنان خود را متصرف خواهند شد و از ذریت تو، جمیع امتهای زمین برکت خواهند یافت، چونکه قول مرا شنیدی.

اسحاق در الهیات مسیحی
شخصیت اسحاق در مسیحیت نیز دارای اهمیت خاصی است. این از آن روست که از نگاه مسیحیان، قربانی شدن اسحاق، نمادی از فدا شدن مسیح در راه گناهان انسانها و رستاخیز مجدد وی به شمار می‏آید. همچنانکه تولد اسحاق از زنی عقیم و نازا می‏تواند به عنوان نمادی از تولد مسیح از باکره به شمار آید چه اینکه هر دو، تنها با عنایت خاص الهی و به گونه‏ای فراطبیعی قدم به هستی گذاشتند.

برگهایی از زندگی اسحاق
اسحاق پس از وفات مادرش و در سن چهل سالگی با زنی به نام رفقه ازدواج کرد. رفقه عقیم بود و تا سالها فرزندی نیاورد اما پس از حدود بیست سال، خداوند دعای آنان را مستجاب و به آنان یعقوب و عیسو را بخشید
بعد از مدتی، اسحاق به خاطر قحطی، به سرزمین جرار رفت. وی پس از ورود به آن منطقه، ترسید که مبادا او را به خاطر دستیابی به همسرش که زنی زیباروی بود بکشند. از این رو، رفقه را خواهر خویش معرفی نمود. پس از چندی، ابی ملک، پادشاه فلسطین، متوجه آن شد که رفقه همسر اسحاق است. ابی ملک اسحاق را فراخوانده و او را به خاطر دروغش توبیخ کرد و گفت چرا چنین کردی؟ نزدیک بود که دیگران با همسرت همبستر شوند!.
اسحاق برای مدتی طولانی در جرار توقف نمود و اموال بسیاری را به دست آورد. همین مسأله حسادت مردم آن منطقه را برانگیخت. وی در نهایت مجبور شد آن منطقه را ترک کند.

اسحاق در آخر عمر
زمانی که اسحاق پیر گشته و چشمانش نابینا شده بود تصمیم گرفت تا فرزند بزرگش عیسو را برکت دهد. رفقه، همسر حضرت اسحاق که یعقوب را بیش از عیسو دوست داشت، تصمیم گرفت تا اسحاق را فریب داده و برکت را از آن یعقوب نماید.
یعقوب با همدستی مادر خود و با نقشه‏ای که وی طراحی کرده بود، نزد پدر آمده و به دروغ اظهار داشت که وی، همان عیسو است و خواستار برکت گردید.
اسحاق نیز فریب این حیله را خورده و به تصور اینکه فرزند پیش رویش، همان عیسو است، به اشتباه یعقوب را برکت داد.
پس از آنکه اسحاق متوجه فریب خوردن خویش گردید، بسیار محزون گردید و لرزه بر اندامش افتاد. اسحاق که گویا دیگر حق برکت دادن فرزند دیگر خود را نداشت با تلخی و ناراحتی، عیسو را خطاب کرده و گفت از این پس یعقوب، سرور توست و تو باید تا آخر عمر بنده‏ی او باشی.
اسحاق در نهایت، در اوج سالخوردگی و زمانی که ۱۸۰ سال از عمرش گذشته بود از دنیا رفت و در حبرون به خاک سپرده شد.

برچسب ها
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

همچنین ببینید

بستن
دکمه بازگشت به بالا
بستن